Wat is de waarde?


Een jaar nadat ik in 2001 in San Francisco als lid van AGI werd toegelaten rees de vraag wat het lidmaatschap mij eigenlijk kon bieden. De internet-crisis van 2000 duurde voort en behalve doceren had ik weinig werk. De kosten van het lidmaatschap kon ik mij nauwelijks veroorloven, laat staan het bezoeken van de congressen.

Na mijn terugkomst in Nederland in 2005 ging het beter. AGI Nederland organiseerde in 2007 het congres te Amsterdam en Rotterdam. Betrokken bij de voorbereidingen kwam het lidmaatschap meer tot leven. Door de inspanningen van alle partijen werd het congres uiteindelijk een groot succes en vroeg om een vervolg.

In november 2008 initieerde ik een AGI vergadering in de Beijerd – inmiddels het Graphic Design Museum – te Breda. Interim directeur Peter Reijntjes bood ons de gelegenheid gebruik te maken van het auditorium en conservator Esther Cleeve leidde ons door het museum. Toen ontstond het idee om zo'n vergadering te koppelen aan een publieksprogramma. Met een aantrekkelijke "line-up" hoeven we slechts een geschikte locatie te zoeken.

Een plan alleen is niet voldoende. Je moet het ook doen en uitwerking kost tijd. In oktober 2010 hebben we succesvol de eerste geslaagde AGI-NL dag gehouden. Een publieksprogramma met de interne vergadering werd gecombineerd. Op het AGI congres in Porto 2010 zijn vijf Nederlandse of in Nederland actieve nieuwe leden aangenomen. De groep groeit. Deze bescheiden website is voortgekomen uit de behoefte om duidelijker aanwezig, zichtbaar en bereikbaar te zijn in het nationale landschap. Om te groeien moet je klein beginnen. Om er iets van te maken moet je er aan werken. Met gezamenlijke betrokkenheid kunnen we positieve bijdragen leveren aan zaken die ons ter harte gaan. Voor mij is dat een groot deel van de waarde is die ik er uit kan halen.

Max Kisman

Amsterdam, december 2010