Alliance Graphique Internationale


Als professionele club van gerenommeerde grafisch ontwerpers en grafische kunstenaars onderscheidt AGI zich van andere beroepsorganisaties. Het is een selecte club met leden die met hun werk verantwoordelijk zijn voor identiteiten van 's werelds topbedrijven en instituten, beroemde verpakkingen, publicaties, illustraties en affiches. AGI staat voor vriendschap, wederzijds respect, en waardering voor het gezelschap van gelijkgezinden.

AGI is tevens een platform voor activiteiten. Door de onderlinge band en interactie van de leden, bevordert AGI het grafisch ontwerpen in al zijn breedheid in presentaties, lezingen, educatie en publicaties. Het bemoedigt kennis en inzicht onder de jongeren en bevordert contacten met bedrijven en instituten die betrokken zijn met het grafische ontwerp.

AGI, sinds 1951


In 1951 formaliseerden twee Zwitserse en drie Franse grafische kunstenaars hun relatie in een vereniging om hun gemeenschappelijke belangen en vriendschappen over nationale en culturele grenzen te delen. In 1952 werden 65 leden uit 10 landen op genomen in de Alliance Graphique Internationale. Willem Sandberg was in 1952 het eerste Nederlandse lid.


1952: London AGI Assembly. The Founding Fathers and the Invited New Members at their first Assembly. Beckman, Nathan Garamond, Him, Lewitt, Gauchat, Jean Colin, Mrs Garamond, Monnerat. Bühler, Erni, Brun, Heiri Steiner, Havinden, Picard Le Doux, Schleger, Herdeg, Keely.

Aangedreven door media als televisie en internet is een gemeenschappelijke beeldtaal ontstaan waarin oudere symbolen en afbeeldingen nu een universele volkstaal vormen. Waar de oorspronkelijke AGI leden ooit voor verantwoordelijk waren, zijn nu hun opvolgers – exponenten van traditionele en nieuwe media – op hun beurt als AGI lid verantwoordelijk voor het bereiken van het hoogste niveau en betrokkenheid bij de processen en educatie van communicatie en visuele waarneming, niet gehinderd door culturele en technologische verschillen.

Tegenwoordig zijn er ruim 370 leden uit Afrika, Amerika, Australië, Azië, het Midden-Oosten en Europa – 32 landen in totaal – in de Alliance Graphique Internationale op genomen.

De leden kunnen elkaar ontmoeten op het AGI Congres. Dit jaarlijkse congres, met een formele en sociale agenda, wordt door een wisselend gastland verzorgd. Het programma bestaat o.a. uit presentaties van werk van leden en professionele prestaties in kunst, commercie en onderwijs. In 2010 is de AGI Open gehouden, tijdens het AGI Congres in Porto, Portugal. AGI Open richt zich op studenten en jonge professionele ontwerpers.

Lees meer over de geschiedenis van AGI: AGI History

Bezoek de website van AGI Open www.agiopen2010.com

Lidmaatschap


Zittende leden en landelijke delegaties kunnen, ondersteund door meerdere medeleden, kandidaten uitnodigen en voorstellen voor lidmaatschap. De kandidaten worden op de hierondergenoemde criteria beoordeeld tijdens het jaarlijkse congres door een tien koppige jury, bestaande uit het bestuur en leden. Nominatie staat niet garant voor lidmaatschap. Het is mogelijk dat een eerder afgewezen kandidaat later opnieuw kandidaat wordt gesteld.

Om toegelaten te worden tot de AGI zal een kandidaat lid moeten o.a. voldoen aan de volgende criteria: hij of zij heeft een grote professionele betrouwbaarheid bereikt op het gebied van grafisch ontwerp in eigen land of in het internationale veld. De persoon is aantoonbaar minimaal vijf jaar professioneel creatief actief en is bereid om bij te dragen aan de doelstellingen van AGI.

AGI stelt zich ten doel personen te verenigen die actief zijn op het gebied van grafisch ontwerp en nationaal of internationaal hoog gewaardeerd worden. Daarmee wil AGI de reputatie te versterken van grafisch ontwerpen als een vorm van communicatie, informatie educatie, en het stimuleren van initiatieven met betrekking op opleiding en aanmoediging van jonge getalenteerde ontwerpers.

AGI wil dat bereiken door discussie en dialoog van leden op basis van vriendschappelijke relaties een wederzijds respect, en het leggen en onderhouden van contacten met internationale instituten, autoriteiten, organisaties en bedrijven die grafische ontwerp onderkennen als medium van visuele communicatie.

Bezoek de website van de Alliance Graphique Internationale: www.a-g-i.org